Eski Mısır’dan Orta Çağ ve günümüze uzanan moda tarihinin vazgeçilmez giysisidir gömlek… Geçmişte ağırbaşlı havası ile gömlek sadece soyluların önde gelen giysisiydi fakat günümüzde birbirinden farklı modellerle tasarlanan gömlek her yaştan ve kesimden insanın beğenisine sunulmuştur.
Her başarılı kombinasyonda yerini alan gömlek, hayatın her alanında modanın vazgeçilmez bir unsuru olarak önemini korumaktadır.
Gömlek, asırlardır özellikle erkek giyiminde şıklığın bir parçası olmuştur. Arkeolojik çalışmalar gömleğin Eski Mısır uygarlığında kullanıldığını göstermiştir. Mısırlılar gömleği, kolların ve başın geçebileceği boşluklardan oluşan dikdörtgen bir keten parçası olarak kullanıyorlardı. Orta Çağ’da ise giderek önem kazanan gömlek, kraliyet ailelerinin vazgeçilmez bir giysisi haline geldi. 16. yüzyılda işlemeler, danteller ve fırfırlarla süslenen gömlek soylu bir görünün kazandı. Öyle asil ve dokunulmazdı ki bir dönem İngiltere’de belli bir toplumsal statüde olmayanların bu gömlekleri giymesi yasaklandı.
18 ve 19. yüzyıllarda ise özellikle Avrupa’da süslü ve çok katlı yakası olan gömlekler modaydı. Asilzadeler bu dönemde balolarda fırfırlı gömlekleriyle boy gösterirlerdi. 20. yüzyılda ise gömlek modası hiç kullanılmayan cesur renk ve desenlerin etkisinde kalmıştır. Günümüzde gömlek ile ilgili en önemli nokta ise rahatlık ve şıklık olmuştur.
Roma İmparatorluğunda kısa kollu gömlek köleler, uzun gömlekler ise zengin kimseler tarafından giyilmekteydi. Gömlek XV. yüzyılda kollarına manşet, XVI. yüzyılda ise boyun kısmına yaka eklenerek bugünkü görüntüsüne daha fazla yaklaşmıştır.
Gömlek toplumlarda atasözü ve deyimlere konu olmuştur. Avrupa’da doğan erkek çocuklar babalarının gömleklerine sarılmış, aşık olan erkekler aşklarını belirtmek için sevdikleri kızların kapılarına gömleklerini bırakmışlardır.
Tarihte soyluların üzerinde asaletle sergilenen, bugün ise çeşitli renk ve desenleriyle her kesimden insana hitap eden gömlek, çizgili kumaşlar, emprimeler ve frapan renkleriyle her zaman kendi modasını yaratmıştır. Gömlekteki bu değişim, modanın tarih boyunca geçirdiği evrimi de gözler önüne sermektedir.